Projektový den „Čokoláda“

Na čtvrtek 13. října byl pro žáky 2. stupně připraven projektový den, který se týkal čokolády. V jednotlivých třídách na ně čekala řada zajímavých činností.

Počátky historie čokolády najdeme v oblasti Střední Ameriky. Nápoje vyrobené z bobů však existovaly již okolo roku 1900 př.n.l. Boby měly tenkrát takovou hodnotu, že se používaly jako forma platidla. Čokoláda byla původně podávána pouze ve formě nápoje, který byl hořký a obsahoval koření nebo kukuřičnou kaši. Lidé věřili, že tento nápoj má afrodiziakální účinky a že pitím získají sílu. Sílu jsme získali i my z nápoje, který jsme si uvařili. Nové znalosti jsme využili při luštění tajenky.

Výtvarná činnost většinu z nás zaujala – vyráběli jsme dortíky z marcipánu nebo z jedlé modelíny. Receptů na domácí modelínu existuje několik - některé se vaří a jsou proto pracné. Ty za studena zase obsahují velké množství soli, jež vysušuje ruce. Modelína se nevaří, je hotová za čtyři minuty a soli obsahuje tak akorát. Ke zdobení jsme použili čokoládu, barevné polevy, bonbóny... Došlo i na soutěž o nejoriginálnější dortík – porotu tvořily děti z prvního stupně.

V další třídě na nás čekala ochutnávka. Zavázané oči a tipujeme, o jaký druh čokolády se jedná. Hořká, mléčná, oříšková ???

Vyrobit čokoládu podle receptu z tuku, cukru, kakaa a solamylu jsme se pokoušeli na dalším stanovišti. Nalili jsme ji do formiček a nechali ztuhnout. Byla výborná!

Vůně čokolády se prolínala celým dnem. Žáci se seznámili s historií, přípravou, možnostmi uplatnění, výrobci, druhy... Projekt je obohatil o teoretické znalosti i praktické dovednosti. Všem se velmi líbil.