Kulturní dopoledne


Ve čtvrtek 30. května jsme s žáky osmého ročníku a některými dobrovolnými účastníky ze sedmého ročníku vyrazili strávit kulturní dopoledne.
Nejprve nás čekala vlastivědná vycházka centrem Trutnova, pojatá zejména v uměleckém duchu. Zavítali jsme například do zajímavého výstavního prostoru, který nabízí trutnovské SCT UFFO, prohlédli si zde aktuálně probíhající expozici výtvarných děl „Doteky“ (moc děkujeme p. Jaroslavě Zivrové za vstřícný přístup), při procházce městem si upozorňovali na významné pamětihodnosti, historické objekty a navštívili třeba také výstavu fotografií „Jazz World Photo 2024“, pravidelně instalovanou v galerijním předsálí Městského úřadu v Trutnově. Každá inspirace i pro naše tvůrčí fotografické snahy v rámci předmětu AV přijde vhod.
Hlavní náplní naší kulturně-poznávací exkurze bylo zhlédnutí představení v rámci 14. ročníku Mezinárodního festivalu nového cirkusu „Cizinec“.
Performer severomoravského Cirkusu trochu jinak před námi rozehrál skvělou podívanou, výborné fyzické výkony byly dokonale propojeny s vizuálně působivými obrazy a vše navíc umocněno živým hudebním doprovodem. Téma inscenace nás mělo přivést i k zamyšlení nad různými životními fázemi člověka (nad tím, jak se můžeme ztratit sami sobě a všem okolo).
Ihned po představení následovala rovněž velmi zajímavá diskuse, během níž jsme si mohli uvědomit, co vše příprava takového vystoupení obnáší a jak náročný je to počin.
Myslím, že celou akci jsme si dostatečně užili a všichni zaslouží pochvalu za veškerý projevený zájem i koncentraci.
Příspěvek zaslala Mgr. Kateřina Javůrková