Sci-fi ve Vesmíru


Za audiovizuálním science-fiction zážitkem do Vesmíru…

…naštěstí jen v Trutnově, a proto jsme zvládli s žáky sedmého a osmého ročníku v rámci předmětu AV navštívit Červeného trpaslíka v trutnovském kině. Nejedná se o žádný pozdně aprílový vtip, i když jsme do sedaček malého sálu s Dolby Atmos usedli 4. dubna 2024.
„Duna: Část druhá“ byla naším cílem. Po únorové světové premiéře dlouho očekávaného pokračování adaptace románu Duna jsme se i my nechali vtáhnout do filmové zápletky žánru sci-fi. Výběr byl zcela záměrně přizpůsoben našim výukovým potřebám i s ohledem na to, že první filmové zpracování (Duna, 2021) si odneslo řadu významných ocenění, např. v podobě Oscara právě za nejlepší vizuální efekty, za nejlepší kameru, za nejlepší zvuk, za nejlepší filmovou hudbu…
A jak se vše podařilo ve druhém díle? Už bylo na vnitřním pocitu a uměleckém prožitku každého z nás. Uvidíme i časem, jak se tentokrát naplní očekávání tvůrců i řady fanoušků u díla označovaného za kandidáta na film roku.
K hodnocení, pojmům recenze, kritika, objektivní či subjektivní pohled jsme se pak dostali při následné vyučovací hodině.
Pro většinu žáků již samotná návštěva nově zrekonstruovaného prostředí kina Vesmír byla kulturně obohacujícím zážitkem. A i mezi nimi se našli skutečně velcí milovníci vědecko-fantastické tematiky.
Děkuji paní Anně Jerhotové (vedoucí kina Vesmír) za vstřícnou spolupráci při organizaci dané akce.

Příspěvek zaslala Mgr. Kateřina Javůrková